dilluns, 22 de febrer del 2010

Canvi i continuïtat en les polítiques d'immigració. DIBA

Jornada organitzada per les àrees de Cultura i Igualtat i CiutadaniaCanvi i continuïtat en les polítiques d'immigració

Les àrees de Cultura i Igualtat i Ciutadania de la Diputació de Barcelona van organitzar, divendres passat, una jornada sobre 'els nouvinguts i la cultura local' amb l'objectiu de definir quin ha de ser el marc més idoni per afrontar els reptes de la interculturalitat.
Durant la trobada, el catedràtic d'Antropologia Social i director de l'Institut Universitari d'Investigació sobre Migracions, Etnicitat i Desenvolupament Social de la Universitat Autònoma de Madrid, Carlos Giménez, va explicar que ens trobem en una nova etapa del fet migratori que s'ens demana readaptació, que l'immigrant s'incorpori a la cultura local i l'autòcton entengui i incorpori la cultura de l'altre. Segons Giménez, «ens trobem en un moment de canvi».

Giménez va posar també de relleu que actualment ja no destaca l'estratègia de l'acollida sinó que cal centrar les polítiques i accions en la integració i la interacció. Una idea que també reflectia la coordinadora de l'Àrea d'Igualtat i Ciutadania de la Diputació de Barcelona, Teresa Llorens, en la seva intervenció quan parlava «d'un model de societat intercultural, en el qual siguem capaços i capaces de sumar trets identitaris i culturals diversos en base a una estructura comuna de la nostra cultura. Aquest és el camí per on hem de menar les nostres polítiques, amb l'objectiu de tenir una societat cada cop més cohesionada on tots i totes poguem viure en igualtat d'oportunitats».

La taula rodona Els nouvinguts i la cultura local, va comptar amb tres ponents: Huma Jamshed, presidenta d'ACESOP (Associació Cultural Educativa i Social Operativa de Dones Paquistaneses); Javier García Bonomi, president de Fedelatina; i Mohamed Iqbal, secretari de l'Associació Camí de la Pau, els quals van coincidir en manifestar el seu acord amb el fet que no es pot parlar de ciutadania si no es parla d'igualtat d'oportunitats.

També el coordinador de l'Àrea de Cultura de la Diputació de Barcelona, Avel·lí Serrano manifestava que «la cultura no és només gestionar equipaments sinó produir el desenvolupament cultural de les persones».

La jornada va finalitzar amb l'experiència 'La integració a... Escena', de l'Ajuntament d'Olesa de Montserrat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada