dijous, 11 d’octubre del 2012

Dia internacional de les nenes. El matrimoni infantil, adéu a la infància, adeu als drets . Dones en xarxa


Dia internacional de les nenes

El matrimoni infantil, adéu a la infància, adeu als drets

dijous 11 d'octubre de 2012

El matrimoni infantil, adéu a la infància, adeu als drets
Per la seva primera celebració, el Dia internacional de les nenes d’enguany se centrarà en el matrimoni en la infància, que és una violació fonamental dels drets humans i afecta tots els aspectes de la vida de la nena.
El matrimoni en la infància denega a les nenes la seva infància, interromp la seva educació, limita les seves oportunitats, augmenta el risc de violència i abús, posa en perill la seva salut i per tant constitueix un obstacle per a la consecució de gairebé tots els objectius de desenvolupament del Mil·lenni (ODM) i el desenvolupament saludable de les comunitats.
El 19 de desembre de 2011, l’Assemblea General de les Nacions Unides va aprovar la Resolució 66/170 en què declarava l’11 d’octubre com el Dia Internacional de la Nena, amb l’objectiu de reconèixer els drets de les nenes i els problemes excepcionals que les nenes confronten a tot el món.
A nivell mundial, al voltant d’1 de cada 3 dones joves de 20 a 24 anys es van casar abans de fer els 18 anys. Una tercera part es va casar abans de fer els 15. El matrimoni en la infància causa embarassos primerencs i no desitjats, i suposa riscos que amenacen la vida de les nenes. En els països en desenvolupament, el 90% de les mares adolescents de 15 a 19 anys estan casades, i les complicacions relacionades amb l’embaràs són la principal causa de mort de les joves d’aquest grup d’edat.
Les nenes amb baixos nivells d’escolaritat tenen més probabilitats de contraure matrimoni a una edat primerenca i s’ha demostrat que el matrimoni en la infància pràcticament significa la fi de l’educació de les nenes. Per contra, les nenes que han rebut una educació secundària tenen fins a sis vegades menys probabilitats de casar-se en la infància, el que fa de l’educació una de les millors estratègies per protegir les nenes i combatre el matrimoni en la infància.
Evitar el matrimoni en la infància servirà per protegir els drets de les nenes i ajudar a reduir els riscos de violència, l’embaràs precoç, les infeccions per VIH, i la mort i discapacitat derivades de la maternitat, incloent la fístula obstètrica. Quan les nenes poden romandre a l’escola i eviten casar a una edat massa primerenca, poden establir les bases per a una vida millor per a elles i les seves famílies, i participar en el progrés de les seves nacions.
Les activitats i els esdeveniments per commemorar el dia s’organitzen pel FNUAP, UNICEF i per ONU Dones.
Els governs, en col·laboració amb la societat civil i la comunitat internacional, estan cridats a prendre mesures urgents per posar fi a la pràctica nociva del matrimoni en la infància, així com per:
- Promulgar i fer complir lleis adients per tal d’augmentar l’edat mínima de matrimoni per a les nenes als 18 anys i conscienciar l’opinió pública sobre el matrimoni en la infància com una violació dels drets humans de les nenes.
- Millorar l’accés a una educació primària i secundària de bona qualitat, assegurant que s’eliminin les bretxes de gènere en l’educació.
- Mobilitzar les nenes, nens, pares, líders i activistes per canviar les normes socials nocives, promoure els drets de les nenes i crear oportunitats per a elles.
- Donar suport a les nenes que ja estan casades, proporcionant educació, serveis de salut sexual i reproductiva, destreses, oportunitats, mitjans de vida i la possibilitat de recórrer a la justícia en els casos de violència a la llar.
- Abordar les causes subjacents del matrimoni en la infància, inclosa la discriminació de gènere, el valor reduït que s’atorga a les nenes, la pobresa, o les justificacions religioses i culturals.
Més vulnerabilitat
Les nenes que s’enfronten cada dia a situacions de vulnerabilitat a tot el món són nombroses. Tantes, que l’any passat Nacions Unides va proclamar el 11 d’octubre com a Dia Internacional de la Nena per recordar i reclamar per elles. Aquestes nenes són víctimes d’abusos, esclavitud, falta d’accés a serveis bàsics i altres tants obstacles per anar a l’escola, jugar, gaudir i, en definitiva, ser nenes. Les situacions de discriminació que envolten les petites i la necessitat de facilitar el seu accés a l’educació són qüestions clau que es recorden en aquest dia i es demana no oblidar durant la resta de l’any.
La vulnerabilitat envolta milions de petites a tot el món i, encara que no es vol caure en el dramatisme, les xifres no són poca cosa. Les hi considera les més pobres entre els pobres, afectades per una doble discriminació de gènere i edat. "En molts països les menors són donades de costat en totes les facetes de la vida, des de l’escola al treball. Fins i tot en els pitjors casos ni tan sols se les deixa néixer", subratllava l’any passat la directora de Pla a Espanya, Concha López , amb motiu de l’anunci d’aquest Dia
Aquesta ONG ha estat una de les més actives en els intents per aconseguir la creació del Dia Internacional de la Nena, des que el 2007 llancés la campanya "Per ser nena". En l’actualitat, aquesta iniciativa es porta a terme en 50 països en vies de desenvolupament. El seu objectiu és "reflectir la vulneració sistemàtica dels drets de les joves en els països en desenvolupament" i, per això, elabora cada any un informe sobre la situació de les nenes al món.
Cada dia, les nenes són víctimes de situacions de discriminació i desigualtat. Els seus drets es violen i la seva veu es perd entre crits de silenci. Pla adverteix que, en comparació amb els seus germans, les petites tenen un major risc de malnutrició, fam i malalties i menys possibilitats d’accés a l’educació. Si cal triar entre els fills, per estudiar o llaurar-se un futur, l’elecció es decideix en masculí.
Elles són víctimes de "la combinació de pobresa i discriminació", violència sexual, matrimoni d’hora i perpetuació d’estereotips, alerta Pla, obligades a complir amb un rol que limita la seva trajectòria vital, els seus anhels i desitjos. Les xifres que protagonitzen les nenes revelen que encara hi ha molta feina per fer.
- 1,5 milions de nenes estan infectades pel virus del VIH.
- 10.000.000 són obligades a casar-se abans de complir 12 anys i algunes, amb tan sols 5 anys.
- 75 milions de nenes no van a l’escola.
- 100 milions de nenes no neixen cada any a causa de la selecció de gènere o avortament selectiu.
- 140.000.000 han patit mutilació genital femenina.
- 150 milions de nenes han estat víctimes d’una violació o una altra forma de violència sexual.
L’informe "L’estat mundial de la infància 2012", d’UNICEF, reconeix que les adolescents i les dones "corren més risc d’infectar" pel VIH, "a causa de la pobresa, que impulsa a moltes a dedicar-se a les relacions sexuals comercials i les exposa a una major incidència d’explotació sexual i relacions sexuals forçades ". El mateix estudi detalla com "les nenes no només no tenen privacitat quan ja han començat a menstruar, sinó que corren el risc de ser víctimes d’assetjament o abús sexual.
Quant a les nenes que treballen en el servei domèstic, una anàlisi realitzat entre joves de 9 a 17 anys que havien estat víctimes d’explotació sexual a les principals ciutats de la República Unida de Tanzània va revelar que algunes menors contractades com a treballadores domèstiques es van veure sotmeses a abusos per part dels seus ocupadors, mentre que "altres havien estat objecte de tracta directament amb fins de prostitució o contractades per aquest fi per noies en la seva mateixa situació". Les nenes més vulnerables són les que no tenen certificat de naixement, ja que no estan registrades i, en teoria, ni tan sols existeixen. El registre infantil és essencial perquè els nens puguin provar la seva identitat i sortir d’una situació d’invisibilitat.
Fonts: ONU, UNICEF

1 comentari:

  1. Nosaltres també estem en contra dels matrimonis infantils i dels matrimonis forçats.

    ResponElimina