dimecres, 16 de gener del 2013

Dones i internet. Àngels Gómez a Dones en Xarxa


Àngels Gómez a Dones en Xarxa

L’accés de les dones a internet generaria guanys de 13.000 a 18.000 milions de dòlars a 144 països
divendres 11 de gener de 2013

 L'accés de les dones a internet generaria guanys de 13.000 a 18.000 milions de dòlars a 144 països



L’expansió d’internet en el món tendeix a deixar de banda a les dones, especialment en els països en vies de desenvolupament, segons revela un estudi publicat aquest dijous als Estats Units.
Al món, uns 2.400 milions de persones tenen accés a internet. No obstant això, en els països en vies de desenvolupament, les dones no representen més que 600 milions entre els 1.400 milions d’internautes, segons aquest estudi publicat pel gegant nord-americans de telecomunicacions Intel, amb la participació del departament d’Estat nord-americana i de l’Agència de l’ONU Dones.
La meva esperança és que aquest informe iniciï accions per posar fi a la desigualtat entre sexes a internet", va declarar Melanne Verveer, ambaixadora itinerant dels Estats Units encarregada dels problemes a què fan front les dones al món.
Un accés més difícil a internet implica per a aquestes dones en qüestió, a més, grans dificultats "per arribar al seu ple potencial i la pèrdua per les seves famílies i les seves comunitats de contribucions socials i econòmiques importants", va subratllar Verveer.
Va trobar que gairebé el 25 per cent de les dones utilitzen menys la xarxa que els homes en aquestes regions, i va demanar als legisladors i empreses tecnològiques que prenguin mesures com facilitar encara més l’accés en línia als mòbils, permetent contingut gratuït, i impulsant la alfabetització digital per reduir aquestes diferències.
Sondeigs i entrevistes amb més de 2 mil 200 dones i nenes centrats en quatre països en vies de desenvolupament - Egipte, Índia, Mèxic i Uganda - trobar que l’accés a internet era fonamental perquè les dones poguessin guanyar més diners o busquessin llocs de treball.
"Amb les potencials capacitats que permet Internet - connectar, aprendre, comprometre, incrementar la productivitat i trobar oportunitats - la manca d’accés de les dones està donant lloc a una segona bretxa digital, en què les dones i nenes corren el risc de quedar- cada vegada més enrere ", va dir Melanne Verveer, ambaixadora d’assumptes mundials de la dona en el Departament d’Estat.
Encara Estats Units i altres països desenvolupats veuen nivells bastant alts d’accés a internet en general i el seu ús entre les dones, algunes diferències es mantenen, majoritàriament en zones rurals i entre els pobres.
No obstant això, en el món en desenvolupament la bretxa és molt més gran.
Només el 11 per cent d’homes i dones a l’Índia tenen accés a internet enfront del 79 per cent als Estats Units, va dir Shelly Esque, vicepresidenta d’Intel i presidenta de la seva fundació per a l’educació.
L’estudi d’aquest dijous indica que 600 milions de dones en països en desenvolupament, o el 21 per cent, estan connectades en línia actualment, i s’espera que altres 450 milions ho estiguin per al 2016. Però mesures extres podrien ajudar a augmentar aquesta xifra en 150 milions durant els pròxims tres anys, va dir l’estudi.
Bo per a l’economia global
Es que va assenyalar el paper que la tecnologia va jugar en les revoltes de la Primavera Àrab, particularment a Egipte.
"La informació va ser una poderosa eina", va dir. "Quina hauria estat el potencial per a un país com aquest si haguessin tingut un accés més igualitari? Hem de treballar en això".
Una resolució del Comitè de Drets Humans de l’ONU va reconèixer el passat any el poder d’internet per impulsar el progrés i estimular els països a promocionar i facilitar el seu accés.
Tanmateix, moltes dones enquestades per Intel van citar barreres que van des de la creença que l’ús d’internet no era "apropiat" per elles al cost de connectar. L’analfabetisme i la manca de consciència sobre els seus potencials usos també van ser factors destacats.
Un major accés no només milloraria la vida de les dones sinó també repercutiria positivament en l’economia mundial, segons l’estudi d’Intel.
Afegiria entre 50 mil i 70 mil milions de dòlars en possibles noves oportunitats de mercat, segons l’informe. També podria sumar entre 13.000-18.000 milions de dòlars cada any al valor de mercat de béns i serveis - una mesura coneguda com producte interior brut (PIB).
Els resultats obtinguts per la companyia californiana, amb seu a Santa Clara, busquen encoratjar a altres empreses tecnològiques, legisladors i grups no governamentals a adoptar mesures per aconseguir la connexió a internet de més dones i nenes, va dir.
"Sense accés a internet, les dones no tenen accés a les seves eines, recursos i oportunitats", va dir l’informe. "Aquesta bretxa és un desavantatge no només per les dones, sinó per les seves famílies, comunitats i països".
Font: ONUDones, El Economista, Reuters
La imatge que il·lustra aquest article és Lakshmi (Amanda Frias, Mirasol)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada