dimarts, 6 de novembre del 2012

Opinió de Jordi López sobre la Visibilitat de les dones pakistaneses


Visibilitat de les dones pakistaneses


Huma Jamshed és una dona pakistanesa resident a Barcelona i dirigent de l’Associació Cultural Educativa Social i Operativa de Dones Pakistaneses (ACESOP). L’objectiu d’aquest entitat és promocionar la presència social de les dones pakistaneses en la societat catalana. Huma ha estat  acusada de ballar en públic en el Port Olímpic dins d’unes activitats culturals organitzades per l’ajuntament de Barcelona. L’acusació, segons explica la mateixa Huma, surt de la pròpia comunitat. Aquest tipus d’acusació genera un estat d’opinió entre les dones pakistaneses que pot frenar la seva incorporació normalitzada a la societat catalana.  Qüestionar públicament l'honorabilitat d'una dona és molt important en la comunitat pakistanesa. Una dona sense honra no mereix cap respecte; és apartada i marginada per la comunitat. És per aquesta raó que Huma Jamshed està preocupada per les presumptes acusacions abocades contra ella i el seu col·lectiu.

Sense entrar en consideracions pròpies de la comunitat, voldria reflexionar sobre unes dades que semblen incontestables: la invisibilitat de la dona pakistanesa en la societat catalana. He tingut ocasió de participar en diverses activitats de la comunitat pakistanesa i sempre he quedat sorprès de l’escassa, per no dir, nul·la participació de les dones. Aquesta situació no es pot considerar com normal. Des de les responsabilitats de govern els governants haurien de prendre actuacions positives por donar visibilitat al col·lectiu de dones pakistaneses i vèncer les inèrcies masclistes presentes en la matriu cultural d’aquest col·lectiu.

Catalunya no és Pakistan i això vol dir que els catalans d’origen pakistanès han de repensar els seus marcs culturals en clau d’una societat democràtica i moderna. Comença a ser temps que alguns responsables polítics i comunitaris abandonin postures contemporitzadores i assumeixin major proactivitat per tal d’avançar en l’assoliment al respecte d’uns valors que són definits com a valors d’una civilització. Viure aquí comporta acceptar aquests valors i respectar les regles de convivència. Les persones influents en la comunitat pakistanesa hauria d’avançar en l’àmbit d’educar en la necessitat de clarificar algunes costums culturals que aquí no s’entenen ni poden ser compartides. Tant de bo que en la propera important festa de la comunitat pakistanesa, per exemple, els seus màxims dirigents anessin acompanyats de les seves dones. Fora el primer acte de normalitat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada